De Schotse premier Nicola Sturgeon kondigde maandagmiddag aan dat ze een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid gaat aanvragen.
Tijdens een persconferentie in Edinburgh stelde de Schotse eerste minister maandag dat ze het proces voor het in gang zetten van een nieuw referendum volgende week gaat starten. Het gaat hier om het activeren van de wettelijke procedure. Daarvoor is goedkeuring nodig van de Britse overheid.
Verzoeken van Schotland om mee te beslissen over het pad dat het Verenigd Koninkrijk volgt bij de uittreding uit de Europese Unie zijn op een “muur” gestuit, aldus de leider van de Schotse Nationale Partij (SNP).
Sturgeon beschuldigde de Britse regering ervan dat ze geen invulling geeft aan de belofte om een “partnerschap” met Schotland te vormen bij het bepalen van de route voor de Brexit. “Ik kan tegenover het Schotse volk niet doen alsof er zicht is op een compromis”, aldus Sturgeon.
In 2014 koos Schotland ervoor om deel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Maar Sturgeon beloofde het land een tweede kans op een referendum, als de Britse regering van Theresa May zou aansturen op een zogenoemde ‘harde’ Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk de interne Europese markt verlaat.
Naar verwachting wordt het startsein voor de Brexit deze week gegeven, nadat het Britse Lagerhuis en het Hogerhuis akkoord zijn gegaan met in het werking zetten van Artikel 50. Dat regelt de uittredingsprocedure van een lidstaat uit de Europese Unie.
Schots referendum in 2018
Tijdens het Brexit-referendum van afgelopen juni stemde 62 proent van de Schotten vóór behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie.
De Schotse premier had speculatie over een nieuw referendum al gevoed, toen ze afgelopen week aankondigde dat het logisch was om zo'n referendum in het najaar van 2018 te houden.
Maandag bevestigde Sturgeon die voorkeur, aangezien de onderhandelingen over de Brexit in 2018 zo ver gevorderd zijn, dat de Schotten een redelijk beeld kunnen krijgen van wat ze te wachten staat.
Uit een peiling van afgelopen week bleek dat Schotten die geneigd zijn deel te nemen aan een nieuw referendum, voor de helft vóór onafhankelijkheid zouden stemmen en voor de helft tegen, aldus bureau Ipsos MORI.